O G L A S I

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

             

KORNELIJA FEŠIŠ: Siromašna Slavonija je bogata pjesnicima

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE - Iako je nekada bogata Slavonija postala jedno od najsiromašnijih područja u državi, ona je ipak ostala bogata – pjesnicima!

Tako tvrdi predsjednica Pjesničke udruge Vers Belišće, i sama dugogodišnja pjesnikinja, Kornelija Fešiš, želeći upozoriti na dugogodišnje nepravedno zanemarivanje ove stvaralačke skupine.

- Još prije nekoliko godina u Slavoniji je djelovalo dvadesetak pjesničkih udruga, što samostalnih, što kao sekcije KUD-ova. Pjesnici su oduvijek bili skromni i s minimalnim sredstvima desetljećima su svesrdno i volonterski radili na promicanju hrvatskog jezika i kulture. No donošenjem novog Zakona o udrugama, administrativno-knjigovodstveni uvjeti pooštrili su se, što je, s obzirom na malo novca koje većina takvih udruga dobiva, rezultiralo nemogućnošću ispunjavanja tih obveza i u konačnici gašenjem udruga. Preživjelo je tek nekoliko najupornijih, koje se snalaze pisanjem projekata i ponekom donacijom. To ne znači, naravno, da je presahnula pjesnička riječ, ali za mnoge druge važne i vrijedne aktivnosti novca više nema - ogorčeno priča Kornelija Fešiš.

Itekako svjesna da će mnogi samo odmahnuti rukom na sam spomen poezije, Kornelija konstatira kako stihovi uopće teško pronalaze put do medija, pa tako i do uha i srca prosječnog slušatelja, gledatelja ili čitatelja.

- Svaki narod, pa tako i hrvatski, diči se svojim jezikom, on je simbol i odrednica i s njime se čuva tradicija, povijest i kultura jednog naroda. Poezija spašava od zaborava i put je u budućnost - upozorava predsjednica Versa.

Pjesnikinja i umirovljena pedagoška djelatnica Kornelija, kao dugogodišnja voditeljica književne udruge Vers, a sada sekcije pri udruzi ZUM (Udruga za kulturu i umjetnost) iz Belišća kaže da o ovoj problematici može puno govoriti i iz osobnog iskustva. Naime, u srpnju je održana 11. Večer poezije pod zvijezdama, na kojoj je nastupilo četrdesetak pjesnika iz cijele Slavonije, a nastoji se ostvariti i suradnja s pjesničkim udrugama izvan Hrvatske. Ovoj manifestaciji nazoči stotinjak ljudi. No to je samo kap u moru jer u Slavoniji ima puno više pjesnika, a i manifestacija s duljom tradicijom poput Susreta pučkih pjesnika u Đeletovcima, Međunarodnog susreta pjesnika u Rešetarima itd.

- Tu brojnost pjesnika u Slavoniji, taj entuzijazam s kojim se oni već desetljećima bore za opstanak, ta želja da se čuje pjesnička riječ, to mnoštvo tiskanih zbirki i knjiga doživljavam kao svojevrsni fenomen - kaže Kornelija.

- U Slavoniji poeziju pišu ratari i učitelji, domaćice i doktori, stari i mladi i sigurna sam da tu ima mnogo nebrušenih dragulja, pa i pravih dijamanata pjesništva. Ne bi li se u ovih 25 godina hrvatske države svi oni koji su mjerodavni i stručni trebali ozbiljno pozabaviti ovim stvaralaštvom, proučiti ga, pohvaliti i kritizirati, usmjeriti i zabilježiti za neke buduće generacije? - pita se belišćanska pjesnikinja.

Mogućnosti za kulturni turizam

Pisanom riječju čuvaju se narječja i lokalni izričaji, a hrvatski jezik nastoji sačuvati od zagađenja, kaže Kornelija Fešiš. Zato poručuje da je iznimno važno omogućiti pjesničke susrete na kojima će se moći predstaviti i mladi pjesnici kojima je to poticaj za daljnji rad i omogućiti sredstva za takve manifestacije, kao i za izdavanje knjiga. Drži da će mudri turistički djelatnici i u tome itekako moći prepoznati i brzo razvijajući kulturni turizam.

Lidija Aničić

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 754 gostiju i 2 članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu