MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Vrijedna zbirka našla svoje utočište

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE  Župnik Fra Branko Janjić, u ime Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, predao je danas vrijednu zbirku nosača zvuka pokojnog fra Vice Blekića.

S velikom zahvalnošću zbirku od 703 CD-a klasične glazbe, primio je Dalibor Košutić, ravnatelj Osnovne škole Matije Petra Katančića pri kojoj djeluju Glazbeni odjeli.

Fra Vice Blekić je rođen 30. kolovoza 1943. u brojnoj katoličkoj obitelji u Blaževićima, župa Drinovci, u Hercegovini, a umro 18. srpnja 2017. U Zagrebu. Poslije osnovne škole u Drinovcima i Donjim Sovićima pristupio je 1958. našoj Provinciji u njezinom malom sjemeništu u Zagrebu. Klasičnu gimnaziju započeo je na Šalati u Zagrebu, a završio u nadbiskupijskoj gimnaziji u Zadru 1963. g. Prve je redovničke zavjete položio 1961., a svečane, doživotne 1967. g. Filozofsko-teološki studij završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1969. Za svećenika je zaređen u 1968. g. također u Zagrebu.

Živio je i djelovao u više samostana Provincije i obavljao pastoralne službe u više župa povjerenih franjevcima trećoredcima. U samostanima u kojima je živio, rado je i često bio na raspolaganju za pomoć okolnim župnicima i za propovijedanje u raznim prigodama.

Fra Vice Blekić bio je redovnik i svećenik Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, župnik Župe sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu. Bio je veliki zaljubljenik u  klasičnu glazbu, a bavio se pisanjem i objavljivanjem raznovrsnih oblika vjerskih i duhovnih tekstova, osobito u kontekstu hrvatske vjerske, kulturne i umjetničke povijesti i baštine (propovijedi, molitve, križni putevi, prikazi i dr.). Bio je višegodišnji stalni suradnik liturgijsko-pastoralnog lista Živo vrelo i višegodišnji stalni suradnik Hrvatskoga katoličkog radija, Hrvatskog radija i Radio Sljemena.

-Vjerujem da će ova vrijedna glazbena kolekcija biti plodonosan dar za glazbeni i obrazovni život nastavnika i učenika vaše Glazbene školer, kaže se u darovnici koju je također  fra Branko uručio ravnatelju i voditeljici Glazbenih odjela Latinki Ruski.

Pored djela klasične glazbe, među kojima su i cjelokupna glazbena ostavština Bacha, Beethovena i Mozarta, darovana zbirka CD-ova sadrži i nekoliko odabranih naslova crkvene i gospel glazbe.

Zahvaljujući na darovanoj zbirci, ravnatelj Košutić je obećao da će ona biti na primjeren način korištena u nastavnom procesu i da će tako postići cilj s kojim je i darovana prema želji darovatelja fra Blekića. Naime, kako je rekao fra Janjić,  pokojni je svećanik izričito zahtijevao da zbirka bude darovana nekoj od institucija gdje će imati obrazovnu namjenu.

 

 

  

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 613 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu