MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Održani 15. „Dani tehnike“ u organizaciji Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE U subotu 26. svibnja 2018. godine, u Belišću je, u organizaciji Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće, održana manifestacija tehničkog stvaralaštva „Dani tehnike“.

Ova se manifestacija održava kontinuirano već 15 godina, vremenikom planirana krajem školske godine.

Osmišljena je kao zaokružena tehničko promidžbena aktivnost rada tehničkih udruga i radionica Centra tehničke kulture, a sastavni je dio redovitih aktivnosti kroz Plan javnih potreba Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće.

Bila je to prigoda da se javnosti pokažu, uprizore i promoviraju aktivnosti brojnih tehničkih sadržaja članica Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće, ali i gostiju, pridruženih iz drugih centara tehničke kulture naše županije Osječko-baranjske i susjednih županija.

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće se i ovoga puta pod vodstvom tajnika Dragana Francuza, pokazala kao izvanredan organizator, a grad Belišće kao dobar domaćin koji je kroz model plana javnih potreba postao aktivan zagovornik, ali i promotor tehničke kulture.

Subota, sunčan dan, kao naručen. Svi su se prijavljeni sudionici odazvali.

Stolovi u dvoredu, puno prije otvorenja manifestacije u 10 sati, bili su redom popunjeni. Uz izlagače, pridošlo je mnoštvo zainteresiranih ljudi, roditelja i djece. Oni najmlađi, kojih je po brojnosti bilo najviše, bili su vidno uzbuđeni i nestrpljivi. To je bio i njihov Dan tehnike. Kao nagradu, na kraju im je podijeljeno stotinu zmajeva i preko dvije stotine balona.

Osim organizatora ZTK Valpovo-Belišće na Danima tehnike predstavilo se još 15 sudionika:

Aeroklub Osijek, Astronomsko društvo „Anonymus", Autoklub „Valpovo" Valpovo, CTK Valpovo-Belišće, Društvo energetičara Belišće, Društvo kemičara i tehnologa Belišće, Društvo strojarskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Belišće, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Fotoklub Valpovo, Informatički klub „Hal“ Valpovo, Kajak klub „Belišće" Belišće, CTK Čeminac, Radio klub "Belišće" Belišće, OŠ Tin Ujević Osijek, SOS Dječje selo Ladimirevci i CTK Grada Osijeka.

Srdačnu dobrodošlicu i pozdrav svim nazočnima uputio je aktualni predsjednik Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće Zvonko Borić. U pozdravnom govoru, zahvalio je na odazivu i naglasio važnost ove manifestacije i njene uloge kroz koju se ogleda tehničko obrazovanje u školskim aktivnostima i obrazovnom školskom sustavu, poglavito danas u eri modernih tehnologija i STEAM-ova.

Manifestaciju je, uz motivacijski pozdravni govor, otvorio zamjenik gradonačelnika Dinka Burića Domagoj Varžić. Pohvalio je organizaciju ove manifestacije u gradu Belišću i istaknuo posebnu važnost rada s djecom i mladima u radionicama Centra tehničke kulture, te i službeno otvorio manifestaciju.

Spomenimo da su manifestaciji nazočili i počasni predsjednik Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće Dragan Milec i predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Osijeka Antun Šikić - Šika.

Već tradicionalnu manifestaciju tehničke kulture posjetilo je nekoliko stotina građana Belišća i okolnih mjesta. Obilazili su postavljene štandove na koje su s ponosom svoje izloške, uređaje, radove, tehničke tvorevine, pehare, medalje i ostala priznanja postavili sami sudionici ove manifestacije.

Posjetitelji su mogli vidjeti izložene makete, modele, tehničke naprave, rakete i druge tehničke tvorevine koje su pod vodstvom ovlaštenih mentora izrađene ili sklopljene u tehničkim radionicama i najčešće im služe kao operativni modeli.

Predstavnici ZTK OBŽ održali su prezentaciju rada 3D printinga, trodimenzionalnog ispisa, kao načina brze izrade prototipa kojim se uređajima zasnovanima na patentiranoj 3D tehnologiji „ispisuju“, tj. direktno iz 3D CAD programa izrađuju, fizički predmeti u prostoru.

U sklopu Dana tehnike održane su radionice modelarstva, robotike i elektronike u koje su se aktivno uključili svi zainteresirani posjetitelji.

Postavljena je izložba fotografija „Industrijska arhitektura u Belišću“ koju je FK Valpovo odradio kao radionicu prije desetak godina.

Voditelj radionice robotike CTKVB, Tomislav Kudeljnjak, predstavio je dvije daljinski samoupravljive bespilotne letjelice malih dimenzija (drona) i pokazao njihove brojne mogućnosti koje se mogu koristiti u brojne svrhe kao: eksperimentalne, istraživačke, snimateljske, lako transportne ili zabavne svrhe.

Marijan Antolović, mentor u radionici robotike i elektronike izložio je edukacijski robot mBot i micro bitove. Izložbom mBotova i micro bitova željelo se javnosti pokazati da su informatika, elektronika i robotika dobro poznata područja u radionicama CTK Valpovo i da ih Zajednica tehničke kulture odavno tehnički i informatički konzumira ali i aktivno živi projekte svjetske STEM revolucije (science, technology, engineering, mathematics).

Bio je to i poziv svim zainteresiranim, najmlađima, školarcima i studentima, zainteresiranim za navedena području i uključivanje u svijet robotike i novih tehnologija koja omogućava tehničke kreacije u svim područjima života. Jednostavnost i svestranost ovih uređaja čine ih laganim i zabavnim polazištem za ulazak u digitalni svijet, ali isto tako može biti moćan alat za iskusne programere, dizajnere, umjetnike, znanstvenike i inženjere.

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće je posebno ponosna na dolazak i izložbu predstavnika Fakulteta informatike, računarstva, i informacijskih tehnologija iz Osijeka (FERIT-a). Ova novo uspostavljena suradnja predstavlja povezivanje i osnaživanje vertikalnih mreža komunikacija i povratnih veza kao prirodni nastavak školovanja učenika u STEM području, naglašavajući povezanost tehničke kulture kroz predmete informatike i računarstva u osnovnim i srednjim školama.

U okviru "Dana tehnike", pod vodstvom mentora za raketarstvo Zvonimira Hajnca, kao izdvojena tehnička disciplina, održan je i 6. Kup raketara Belišće 2018. Za ispaljivanje raketa S6A, sa trakom prijavilo se trinaest natjecatelja. Najduži let ostvarili su Dominik Pajkurić iz CTK Osijek (zlatna medalja), Mihaela Radić iz AK Osijek (srebrna medalja) i Filip Maletić iz CTK Osijek (brončana medalja). 

Ovom prilikom treba istaknuti i sve one koji su omogućili održavanje ove manifestacije: Grad Belišće, Grad Valpovo, Hrvatski astronautički i raketni savez, NK Belišće, TZ Belišće, Kombel Belišće te radijski pokrovitelji Gradski radio Belišće i Hrvatski radio Valpovština.

I ove su godine Dani tehnike opravdali svoju svrhu i zajednički cilj održavanja. Velik broj građana pohodio je ovu tehničku priredbu, pratio pokazne izloške i zapažene učinke nazočnih udruga, posebice radionica CTK Valpovo-Belišće koje okupljaju njihovu djecu i unuke, danas mališane, a sutra buduće tehničare i inženjere. Zahvaljujući i ovakvim javnim manifestacijama njih je sve više u radionicama.

Iako su se na Danima tehnike predstavili brojni pojedinci (inženjeri, mentori, predavači) čija znanja idu uz bok najvećih suvremenika svjetske tehnologije, neosporno je, da je u našemu primjeru nije pobijedio pojedinac. Pobijedilo je zajedništvo i sinergijski učinak znanja i promicanja suvremenih tehnologija kroz kreativne modele organizacija zajednica tehničke kulture i unutarnjih kreativnih radionica Centra tehničke kulture.

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće obilježava ove godine 70 godina kontinuiranog rada i djelovanja. Ova zajednica je kroz desetljeća, u svim društvenim okolnostima, opravdavala svoju postojanost i branila sadržaje naprednih tehnika i tehnologija. Njeni predvodnici i nositelji naprednih ideja i tehničkih dostignuća, u tehničkoj kulturi ovoga kraja, ostavljali su pozitivne stečevine znanja za nova, naprednija dolazeća vremena.

Danas je tehnička kultura kao mjesto, pojam, sadržaj i model učenja, definitivno prepoznata kao ključan početni poticajni čimbenik i otponac u prikupljanju, savladavanju i razvoju učeničkog znanja i vještina, motiviranosti i pripremljenosti na dugom putu, od prvih radionica centra tehničke kulture, osnovne, srednje škole, pa do tehničkih studija.

 

Tekst: Dragan Milec, počasni predsjednik ZTKVB

Foto: Goran Dojkić

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 711 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

KINO PROGRAM U LISTOPADU

  

 

MJESEC HRVATSKE KNJIGE U BELIŠĆU

 

MJESEC HRVATSKE KNJIGE U VALPOVU

 

 

   

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu

 

 

 

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu