O G L A S I

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

U tunelima bosanskih piramida

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

BELIŠĆE Ovo nije bio izlet osvajanja vrhova poznatih i lijepih bosanskih planina, već posjeta zanimljivih lokaliteta pokraj kojih smo više puta prolazili na putu prema vrhovima ili ih odozgo primjećivali. Plan je bio posjetiti franjevački samostan u Fojnici i bosanske piramide kod Visokog.

 Kako dugi niz godina imamo prijateljske odnose s planinarima iz BIH i oni su česti gosti kod nas, kao i mi  kod njih – planinari iz PD „Kis“ Kiseljak su bili suorganizatori ovog izleta.

U ranim jutarnjim satima grupa od devet naših planinara u ugodnom raspoloženju je krenula na put. Po dolasku u Zenicu zaustavljamo se u lokalu gdje smo doručkovali pite ispod peke i burek. Već tu susrećemo poznanike planinare iz Zenice.  Okrijepljeni nastavljamo put oko 70 km u pravcu prelijepog planinskog gradića Fojnice. Cilj nam je Franjevački samostan Duha Svetoga-impozantno zdanje iznad grada. Ovaj lijepi gradić smješten je na visini 587 m ispod masiva Vranice s jedne strane Bitovnje i još nekih planina. Tu je poznato lječilište Reumal ispred kojeg protječe brza riječica Fojnica. Tu su nas dočekali naši prijatelji iz Kiseljaka i s njima odlazimo do samostana. Samostan i crkva potječu iz 14. Stoljeća. Njegove zidine čuvaju veliko povijesno blago , a kroz njega nas je provela  kustosica muzeja. Tu je bogata knjižnica, razne iskopine, primjerci oruđa i oružja, primjerci crkvenog ruha i odjeće življa s tih prostora, umjetničkih slika, raznih uporabnih predmeta iz davnina i dr. Najpoznatiji original dokument koji se čuva u Muzeju je Ahdnama –napisna 1463.g. – sporazum s osmanlijama koji je jamčio opstojnost Franjevaca u vrijeme turske vladavine, ali i povratak tada odbjeglog stanovništva. Posjetili smo i crkvu u sklopu samostana . Zadivljeni ovim povjesnim ljepotama spuštamo se u grad. Iz grada smo uživali u pogledu na vrh vranice koji je prekriven dubokim snijegom i prisjećali se pohoda na tu najljpšu planinu BIH. Nakon kraćeg zdržavanja u gradu naši prijatelji nas vode preko mjesta Bakovići u oko 17 km udaljenu Deževicu. Ovdje se u netaknutom dijelu prirode nalazi svetište Sv. Jakova Markijskog.  Uz put od Fojnice s obje strane su bili razasuti procvali šafrani, a ovdje nas je dočekao duboki snijeg. Oko špilje gdje se molio Sv. Jakov su postavljene drvene klupe, gdje se vjernici odmaraju i prisustvuju služenju mise. Ova prelijepa oaza mira je okružena visokim crnogoričnim stablima, a podno njih šumi brzi gorski potočić.

Vrijeme je ugodno, kao da se radi o toplom proljetnom danu.  U predvečerje stižemo u planinarski dom „Zbilje“ iznad grada Visoko, kojim upravlja PD „Visočica“ iz Visokog.  Tu je uslijedilo ugodno druženje s domaćinima uz ukusnu večeru, koju su nam oni pripremili. Druženje je potrajalo do kasnih večernjih sati. 

   

Ujutro opet nas dočekuju s doručkom (tople lepinjice s domaćim kajmakom i ajvarom) a vrhunac svega je prava kava koju nam je skuhao domar. Dom je na visini 645 m , pokraj njega protječe rijeka Fojnica i pruža se široki pogled na grad Visoko. Područje grada i općine je okruženo padinama podbrda i vijenaca planina Srednje Bosne –Vranice i Zvijezde, a u tom dijelu protječu rijeke Fojnica i Bosna. Atrakcija ovog područja su bosanske piramide.  Semir Osmanagić za kojeg kažu –pseudoistraživač  2005. Godine je istraživao okolicu brdo Visočicu i okolna brda, te ustvrdio da je Visočica najstarija piramida u Europi i nazvao ju Piramidom sunca, te još dvije: Piramida mjeseca i Piramida zmaja i da su iste proizvod ljudske ruke, a ne prirode. Dio akademske zajednice to osporava, a oni na lokalnoj razini i dalje istražuju.  Posjetili smo tunel na Ravnama za koji tvrde da je ulaz u Piramidu sunca, koja je udaljena oko 3 km.  Službeni vodić nas je vodio tunelom ispod zemlje oko 600 m. Bilo je zanimljivo njegovo izlaganje, a nailazili smo na dijelove suhozida, primjerke ogromnih gromada teških i nekoliko tona kamena za koji tvrde da je keramika i da je to stvorila ljuska ruka. Iako duboko u tunelu osjetili smo svjež i ugodan zrak i još neke znakove, pa su nam se njegove tvrdnje činile istinitim. Navodno ovdje se mogu osjetiti i neka zdravstvena stanja. U svakom slučaju bilo je jako zanimljivo. Po izlasku su nam ponuđeni brojni suveniri (iskopine i ljekovita voda).

Nakon toga posjećujemo još jednu novu atrakciju u Viskokom- Arheološko turistički park Ravne 2.

Neposredno ispod ulaza u tunele Ravne, četrdesetak kilometara m2  nekadašnje močvare je uređeno u prelijepo izletište.  Nasuto je zemljom i sada su to travnati tereni i udolina kroz koju protječe brdski potočić,a osmisleni su razni sadržaji. Vrijeme je toplo proljetno, na posvuda su procvali šafrani, jaglaci, visibabe i još neki žuti cvjetovi. Sve je lijepo osmišljeno  - uređena staza , klupe, mali mostići preko potočića, sanitarni objekt i informativni panoi. Na panoima vidimo i imana donatora i imen izvođača radova. Posađene su i razne sadnice voća. Nailazimo na zanimljive iskopine iz okolnog područja (velike kamene kugle, kamenje itd.) Od sadržaja nailazimo na: platforme za jogu i meditaciju, kameni krugovi za pojačanje aure, staze za šetnju, klupe i pozornica za koncerte. Ovdje uživamo u šetnji i lijepom danu i zaključujemo, da je ovo jedini planinarski izlet kada nam nisu bili prioritet vrhovi, a zadovoljstvo je bilo potpuno.

Kao šlag na tortu, iznenadni usputni susret s teoretičarom piramida u Bosni, Semirom Osmanagićem. I on je lijep proljetni dan iskoristio za šetnju arheološko - turističkim parkom i ne bez ponosa ukazao na dosada postignute uspjehe u prezentaciji nalazišta.

U poslijepodnevnim satima opraštamo se s domaćinima i zahvaljujemo im se na lijepom dočeku, organizaciji i druženju. Po dolasku u Zenicu, već na uobičajenoj lokaciji uživamo u čevapima, a s terase restorana gdje smo pili kavu i osvježavajuća pića uživamo u pogledu na rijeku Bosnu, grad Zenicu,  te na planine Lisac i Vlašić koje su prekrivene snijegom  pomalo tonule u sumrak pri zalasku sunca.

Oko 22 sata puni lijepih dojmova stižemo kućama.

  

                   

 

                                                                                                      

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu