OGLASI

Besplatna poduka iz matematike
( / Usluge)

Besplatna poduka iz matematike
12-11-2017

Tražimo djelatnike
( / Usluge)

Tražimo djelatnike
12-11-2017

Pomoć u učenju
( / Usluge)

Pomoć      u     učenju
12-11-2017

Poklon patuljci
( / Usluge)

Poklon patuljci
12-07-2017

Prodajem garsonijeru u Valpovu
(Stanovi / Prodajem)

Prodajem garsonijeru u Valpovu
12-07-2017

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Podijeljena javna priznanja Grada Belišća za 2017. godinu

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE  U sklopu obilježavanja Dana Grada Belišća, danas je održana svečana sjednica Gradskog vijeća, središnji događaj proslave, na kojoj su podijeljena javna priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Sve nazočne, među kojima su bili predstavnici susjednih gradova i općina, predstavnici gospodarskog, kulturnog i cjelokupnog javnog života grada i Valpovštine, predvođeni županom Vladimirom Šišljagićem, pozdravio je predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Vukelić.

Potom je gradonačelnik, Dinko Burić pozdravio sudionike i u sveobuhvatnom izlaganju podsjetio na aktivnosti tijekom proteklog četverogodišnjeg razdoblja.

Posebno je naglasio očekivanja od predstojećih susreta s potencijalnim ulagačima.

-Mi u gradu Belišću  nalazimo se u trenutku kada možemo gotovo  pouzdano objaviti vijest da od nekoliko svjetskih kapitalnih investitora s kojima ova gradska uprava poduže razgovara, već tijekom svibnja ove 2017. godine očekujemo najavljeni posjet gradu Belišću jednog iznimno vrijednog investitora koji je iskazao interes i spremnost u Belišće uložiti više od 100 milijuna eura za izgradnju novih tvornica u kojima bi se moglo zaposliti nekoliko stotina novih radnika različitih stručnih zvanja.

Svjesni da je pred nama do realizacije toga projekta još iznimno, iznimno mnogo izazova i truda, u ovom ternutku želimo istaknuti kako ćemo mi sa svoje strane učiniti sve što je u našoj moći da do oživotvorenja toga projekta u konačnici i dođe, uvjereni kako bi to bila, uz mnoge druge, prava čestitka gradu i nova nada našim ljudima, naglasio je gradonačelnik Dinko Burić.

Zoran Kovač, gradonačelnik Donjeg Miholjca pozdravio je sudionike svečane sjednice i domaćinima čestitao u ime susjednih gradova i općina, a to je učinio Vladimir Šišljagić, župan osječko – baranjske županije, pri tome naglasio radost svjedočenja razvoja Grada Belišća i dobre suradnje.

Nakon toga uslijedilo je uručivanje javnih priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima za doprinos na raznim područjima djelovanja.

Prema nedavno donesenoj odluci na sjednici Gradskog vijeća, danas su podijeljena javno priznanje Plaketa za životno djelo „Zlatni list“, pet javnih priznanja Plaketa „Grb grada Belišća“ i tri javna priznanja Plaketa „S.H.Gutmann“.

Nositelj javnog priznanja za životno djelo „Zlatni list“ posthumno je Stjepan Komaromi. 

Nositelji priznanja Plaketa Grb grada Belišća za 2017. godinu su Ružica Bešenji, Josip Bošnjak, Milan Zamaklar, fra Branko Janjić te Likovna udruga Bel –Art, a javna priznanja Plaketu S.H.Gutmann“ primili su tvrtke STRO-BEL d.o.o., K.M.D. SERVIS  d.o.o. i obrt PEJO.

U ime nagrađenih na priznanjima se zahvalio fra Branko Janjić.

U prigodnom umjetničkom programu sudjelovali su Crkveni pjevački zbor MIR i, po prvi puta javno, izodeći himnu Lijepa naša, članovi Gradskog puhačkog orkestra Belišće.

  

Integralni tekst izlaganja gradonačelnika dr. Dinka Burića na danas održanoj svečanoij sjednici Gradskog vijeća Grada Belišća:

POZDRAVNI GOVOR GRADONAČELNIKA POVODOM DANA GRADA BELIŠĆA 2017. GODINE

Poštovani gospodine župane, cijenjeni gradonačelnici, načelnici i predstavnici susjednih i prijateljskih gradova i općina, poštovani predstavnici javnog, vjerskog, gospodarskog, političkog, kulturnog i svekolikog društvenog života, uvaženi prethodni gradonačelnici grada Belišća, uvaženi predstavnici PU OBŽ i PP Belišće, poštovani predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata te predstavnici ostalih udruga, cijenjeni dobitnici javnih priznanja Grada Belišća, uvaženi predstavnici romske nacionalne manjine, poštovane vijećnice i vijećnici GV grada Belišće, uvaženi predstavnici medija, poštovani i dragi uzvanici i gosti!

I ove godine zahvaljujem vam se svima što ste svojim dolaskom na današnju svečanu sjednicu Gradskog vijeća grada Belišća uveličali  proslavu 133. rođendana našega Grada te vam svima u ime cijeloga Gradskog vijeća, u ime svojih zamjenika i u svoje ime želim iskrenu dobrodošlicu u grad Belišće.

Vođen uvjerenjem i spoznajom kako i današnja svečanost i cijela ovogodišnja proslava Dana grada Belišća, blagdana svetog Josipa Radnika i Međunarodnog praznika rada, kao i svake godine, pripada svim Belišćankama i Belišćanima, a ne samo gradskoj upravi, gradonačelniku, zamjenicima ili gradskom vijeću, i današnje pozdravne riječi želim posvetiti upravo svima njima.

Ovakve svečanosti i prilika su, ali i obveza progovoriti o učinjenom, ali i razmišljati o propuštenom.

Prilika je to i za iskazivanje zahvalnosti našim zaslužnim pojedincima, udrugama, tvrtkama i institucijama.

Prilika je to za ne podleći iskušenju samohvale i samozadovoljstva, ali i za izreći ono što zavrijeđuje biti istaknuto kao primjer dobre prakse.

Jednom riječju, prilika je to za svečane i odgovorne riječi, poruke i pouke.

S obzirom da je protekla godina tek jedna u mozaiku ove gradske vlasti izdvojio bih na početku najvažnije događaje koji su obilježili razdoblje od prošlogodišnjeg do ovogodišnjeg Dana Grada, ali i pokušao istaknuti neke od najvažnijih događanja u protekle četiri godine koja su na osobit način obilježila ovo  mandatno razdoblje koje je za upravo pred istekom.

Zakonom propisanim obvezama gradske uprave od samog početka obnašanja dužnosti pridavali smo posebnu pažnju, kako u pogledu komunalne problematike, socijale, kulture, predškolskog i školskog odgoja, sporta i turizma tako i u pogledu stipendiranja studenata, mjera pronatalitetne politike, osiguravanja uvjeta rada braniteljskih i civilnih udruga, u pogledu vjerskog, multikulturalnog i međunacionalnog života, brige za umirovljenike, nezaposlene i socijalno ugrožene osobe i niza drugih svakodnevnih aktivnosti.

No, k tome smo osobitu pažnju poklanjali i mjerama poticanja i stvaranja uvjeta ne samo za opstanak već i za daljnje jačanje gospodarstva na području grada, a kao poseban prioritet u zadaću smo si dali pripremu i realizaciju brojnih kapitalnih projekata korištenjem mogućnosti povlačenja novca iz drugih izvora izvan sredstava gradskog proračuna, prije svega iz EU fondova,  iz ministarstava, fondova i institucija RH, OBŽ i drugih tzv. vanjskih izvora.

Raduje nas činjenica da smo gradu Belišću u prethodne četiri godine vratili nekadašnja, ali i stvorili nova gradska obilježja. Ponovno imamo Policijsku postaju, vraćen je Matični ured i Javni bilježnik u grad Belišće, izgrađena je nova Glazbena škola, osnovan je Gradski radio Belišće, imamo svoje informativno gradsko glasilo „Belišćanski list“, ustrojen je javni gradski prijevoz između Belišća i svih prigradskih naselja, osnovane su gradske „Mažoretkinje“, osigurani su uvjeti za rad novoosnovanog Gradskog puhačkog orkestra.

 

Vrlo uspješno je zaživjela novoustrojena svakogodišnja turističko-kulturno-gospodarska manifestacija „Belišćanska zlatna jesen“, pokrenut  je i sve je priznatiji i poznatiji belišćanski dječji festival pjevačkih zborova „Vedrofon“.

Ponosni smo na činjenicu da je naš grad Belišće nositelj prestižne titule „Europski grad sporta 2017.“ te na činjenicu da smo ovogodišnji dobitnici nagrade priznanja Udruge gradova RH za inovacije i najbolju praksu u lokalnoj samoupravi u dvije kategorije, kategoriji GRAD KREATIVE i GRAD SPORTA. 

Ponosimo se i time da smo, kao „Grad prijatelj djece“, svojim sufinanciranjem troškova rada dječjeg vrtića svrstani među deset najjeftinijih dječjih vrtića u RH kao i nedavno objavljenim podatcima da smo prema visini izdvajanja za kulturu u odnosu na visinu gradskog proračuna svrstani na visoko drugo mjesto u RH, odmah iz grada Hvara.

Posebno smo ponosni na činjenicu da smo prema službenim podatcima istinski gospodarski lider Osječko-baranjske županije čineći ukupno 61,5 % sveukupno ostvarene neto-dobiti na području cijele naše županije.

Republika Hrvatska je 1. srpnja 2013. postala punopravna članica Europske unije. Članstvom u Europskoj uniji otvorene su velike prilike za sufinanciranje brojnih projekata.Okupili smo stručne i marne ljude, oformljen je tim  koji razumije pravila pisanja EU projekata i kroz kvalitetnu organizaciju ostvarili smo  sinergijske rezultate na dobrobit grada i svih naših građana. U četiri godine rada ove uprave Grada Belišća realizirali smo zaista puno dobrih i financijski iznimno vrijednih projekata trajnih vrijednosti.

O uspješnosti u ostvarenju svih tih zadaća najbolje progovaraju brojke kao neumoljivi i neosporivi argumenti. U svjetlu toga, kada su u pitanju kapitalne investicije, od srpnja 2013.  do današnjih dana  2017.  godine na području grada Belišća osmišljeno je, pripremljeno, ugovoreno i realizirano  ukupno 67 projekata kapitalnih investicija vrijednih 167.171.686,22 kune.

Od toga je 136.610.109,58 kuna ili 81,72 % osigurano iz drugih, tzv. vanjskih izvora (fondovi EU, ministarstva RH, fondovi i institucije RH, OBŽ i dr.), a 30.561.576,64 kune ili 18,28 % iz vlastitih izvora, tj. iz sredstava gradskog proračuna.

Ako vodimo računa o činjenici da je visina godišnjeg tzv. izvornog gradskog proračuna u prethodne četiri godine prosječno iznosila 21.894.012 kuna (danas ona iznosi 23.610.310 kuna), odnosno da je u prethodne četiri godine grad Belišće ostvario 87.576.049 kuna vlastitih proračunskih sredstava, tada činjenica da je iz drugih, tzv. vanjskih izvora za kapitalne investicije na području grada osigurano još 136.610.109,58 kuna, odnosno 156 %  ukupnih sredstava vlastitog izvornog četverogodišnjeg gradskog proračuna, govori sama za sebe i daje nam za pravo smatrati da smo u tom pogledu zaista bili uspješni.

Kada govorimo o projektima, njih ne treba i nije moguće kategorizirati samo po iznosu novca. I  manji projekti u određenim okolnostima, u određenim sredinama,  imaju relativno veliku vrijednost jer se njima rješava neodgodiva problematika. Raduje svaki projekt, uvjetno rečeno, mali i veliki. Najbolji su oni projekti koji svojim rješenjima dugoročno rješavaju probleme velikom broju stanovnika ili skupinama.

Govoreći o realiziranim projektima na području grada Belišća riječ je o važnim i vrijednim projektima, od izgradnje kanalizacije i vodoopskrbe  na području Belišća i prigradskih naselja do izgradnje i uređenja društvenih domova, zgrada i prostorija DVD-ova,  Centra za kulturu, Glazbene škole, Doma umirovljenika, rekonstrukcije dvije najstarije zgrade u tzv. Pekmez ulici s uređenjem zgrade gradskog muzeja, rekonstrukcije i uređenja tzv. Upravne zgrade („Velika kuća“) u kojoj su sada smješteni Policijska postaja Belišće i Gradski radio Belišće.

Govorimo o nastavku rekonstrukcije zgrade Paleja, izgradnji Poduzetničkog inkubatora, ulaganju u nužnu rekonstrukciju zgrade dječjeg vrtića u Belišću, rekonstrukciji krovova na četiri zgrade tzv. „zelenih kuća“ u Belišću.

Govorimo o  izgradnji i rekonstrukciji važnih državnih, županijskih i lokalnih prometnica na području grada s izgradnjom, ne samo prometno važna nego i na poseban način lijepa, četiri nova kružna toka u samome Belišću.

Izgrađena su brojna nova parkirališna mjesta te mreža više kilometara dugačkih novih biciklističkih staza, svjedoci smo izgradnje nogostupa, izgradnje novih i rekonstrukcije brojnih postojećih sportskih objekata, ponovnog uređenja tzv. „kajakaškog bazena“, uvođenja enrergetski učinkovite tzv. „LED“ rasvjete u sva naselja na području grada Belišća, nabave tzv. „pametnih klupa“ za svako naselje na području grada, izgradnje i obnove  više od 20 dječjih igrališta na području grada,  uređenja poslovnih zona i niza drugih  projekata koji su objektivno utjecali na  podizanje društvenog standarda,  unaprjeđenje  svakodnevne kvalitete života i stvaranje ljepše urbane vizure grada.

I ovom prilikom je važno istaknuti jednu neprijepornu činjenicu. Uprava  Grada Belišća razmišlja logikom gospodarstvenika, a ponaša se manirom dobrog domaćina.

Ovo posebno ističem zbog toga što smo u proteklom vremenu često svjedočili pokušajima, da li iz neznanja ili zle namjere, pojedinaca i određenih grupacija nametanja teze o  „prezaduženosti Grada“ i financiranju „nepotrebnih investicija“!?

Ovdje posebno treba naglasiti da ne postoji mogućnost financiranja niti jednog projekta iz navedenih „vanjskih“ izvora u 100 % iznosu. Bez udjela grada, koji se kreće, kako smo vidjeli na razini oko18 %, nema niti tih bespovratnih, besplatnih oko 82 % sredstava iz drugih vanjskih izvora financiranja.

A kada je u pitanju zaduženost grada, onda su činjenice sljedeće. Zakonom je propisan način i visina mogućeg ukupnog zaduženja svake općine, grada ili županije. Ne postoji mogućnost da niti jedna općina, grad ili županija podigne kredit niti za jednu kunu, a da prethodno ne dobije suglasnost ministarstva financija RH i konačno Vlade RH! Ukupno zakonom odobreno zaduženje svake općine, grada ili županije iznosi 20 %  vlastitih izvornih sredstava gradskog proračuna, a visinu te zaduženosti za svaku od njih strogo kontrolira ministarstvo financija i Vlada RH.

Kada je u pitanju Grad Belišće, stanje je, istine radi, koga ona zanima, sljedeće.

Za financiranje vlastitog udjela realizacije spomenutih 67 kapitalnih investicija vrijednih više od 167,1 milijuna kuna Grad Belišće je, da bi dobio nepovratnih, besplatnih 81,72 % od tog iznosa iz drugih „vanjskih“ izvora trebao osigurati svojih 18,28 % sredstava.

To je jednim, manjim dijelom zbog ukupne visine gradskog proračuna, osigurano iz vlastitih izvornih sredstava gradskog proračuna, a drugim, većim dijelom, kreditnim zaduženjem sukladno zakonom propisanim uvjetima i na zakonom propisan način.

I tu je situacija sljedeća: za donošenje u naš grad više od 136,6 milijuna kuna, koja su u naše Belišće stigla kao nepovratna, besplatna sredstva, Grad Belišće godišnje plaća 2.287.368,01 kunu ili 190.614 kuna mjesečno što iznosi ukupno kreditno zaduženje Grada od 9,69 %! A zakonom je dozvoljeno zaduženje od 20 % izvornog gradskog proračuna!

Ako k tome dodamo činjenicu da se u ukupno kreditno zaduženje Grada računa i otplata nekretnina koje je Grad morao otkupiti, i to za ukupno 4,5 milijuna kuna (iako im je vrijednost više od 30 miljuna kuna) od tvrtke Duropack Belišće, a za što nismo podigli kredit niti u jednoj banci već to otplaćujemo u cijelosti iz vlastitih izvornih sredstava grada, ali se po zakonu i to, s obzirom da otplata ide kroz više godina (dio ističe krajem ove godine, a konačna otplata ostalog dijela 2020. godine), tada treba istaći da za tu otplatu Grad godišnje izdvaja 838.767.72 kune ili 69.897,31 kunu mjesečno što u ukupnom kreditnom zaduženju Grada iznosi 3,55 %.

Dakle, sveukupna kreditna zaduženost Grada Belišća iznosi 13,24 %, a zakonom je dozvoljeno zaduženje od 20 % vlastitih izvornih sredstava.

Ne osigurati svojih 18,28 % sredstava da bismo dobili besplatno, nepovratno 81,72 % „vanjskih“ sredstava izvan gradskog proračuna, odnosno više od 136,6 milijuna kuna što je 1,5 puta više od sveukupnog četverogodišnjeg vlastitog gradskog proračuna, može samo neodgovorna, nerazumna i nesposobna gradska vlast! A mi to nismo! Naprotiv! 

Kada je u pitanju kupovina već spomenutih nekretnina od tvrtke Duropack Belišće tada treba istaknuti da je to bila nezaobilazna nužnost i osnovni preduvjet za prijavu na bilo koji natječaj jer niti na jedan natječaj za financiranje bilo kojeg projekta Grad se ne može javiti za nekretninu koja nije u gradskom vlasništvu! Niti do sada, niti u budućnosti.

A kako je došlo do toga da je kupovinom bivšeg Kombinata Belišće, odnosno Belišća d.d., austrijska tvrtka Duropack postala vlasnikom gotovo cijeloga mjesta Belišća i svih njegovih više od stoljeća  stvaranih nekretnina, poput Upravne zgrade („Velike kuće“), palače Gutmann (Paleja), zgrade starog mlina, kina, muzeja, bivšeg omladinskog doma, zgrade stare gradske uprave, zgrade DVD-a Belišće, zgrade Kajak-kluba, prostora kod bivšeg hotela „ŽAD“ i niza drugih nekretnina, a za što nitko nije odgovarao, to je pitanje koje će kad-tad tražiti i vjerujem dobiti odgovor.

Gradska uprava grada Belišća, niti one prethodne niti ova sadašnja s tim nemaju nikakve veze. Ali smo mi bili primorani rješavati taj, u najmanu ruku nerauzman, potez onih koji su donosili odluku o prodaji bivšeg Belišća d.d. austrijskoj tvrtci Duropack kako bismo osigurali mogućnost ne samo daljnjeg razvoja grada Belišća već i njegovu opstojnost.

Razvoj gospodarstva oduvijek je u Belišću bio prioritet svih prioriteta.

Iako je grad Belišće jedna mala geografska  točka  na globalizacijskoj karti svijeta, kroz cijelu industrijsku i gospodarsku prošlost Belišće je bilo značajno u drvnoj, metalskoj i papirnoj industriji.

 

Belišće je od samog svojeg početka pokazalo da je malo-veliko. Malo po broju stanovnika, ali po industriji, od prvoga dana, uvijek je bilo veliko, mjereno kvantitetom i kvalitetom proizvoda ili umnim, stvaralačkim radom belišćanskog čovjeka.

Mijenjali su se vlasnici, vodili ratovi, nastupale ekonomske krize, ali belišćanski radnik, majstor, inženjer, tehnolog, magistar ili doktor, bili su tijekom svih 133 godine postojanja Belišća uzdanica svake dolazeće napredne tehnologije i tehnike, promotor inventivnog unaprjeđenja i ponos Belišća.

Kada je u pitanju industrijska prošlost, sadašnjost i budućnost grada Belišća, dozvolite mi, molim vas, sada učiniti pomalo neuobičajenu stvar u govoru na svečanostima. Na ovom bih mjestu posebno istaknuo jedan, po mom dubokom uvjerenju, od najznačajnijih i najdramatičnijih događaja u ovom mom proteklom četveregodišnjem mandatu.

Ja sam nesavršen čovjek, svjestan niza svojih ljudskih slabosti i mana, nekih vjerojatno i nesvjestan, ali s osjećajem da postoje. No, kao i svaki čovjek imam i poneku osobinu koju osobno smatram vrlinom. Među meni najvažnijima jesu moja bogobojaznost i istinoljubivost.

I baš zbog te vlastite vjere u Boga i bogobojaznosti te osjećaju obveze prema istini, ukratko ću opisati te, za mene kao gradonačelnika, jedne od najdramatičnijih trenutaka u dosadašnjem obnašanju dužnosti s kojim sam se kao gradonačelnik suočio na samom početku ovog četverogodišnjeg mandata, odmah u ljeto 2013. godine.

Bila je to situacija suočavanja sa već donijetom odlukom o prodaji „Papirnog stroja 3“ i njegovom odlasku iz Belišća u daleke svjetske krajeve, u Egipat.

Prvih dana moga mandata telefonom su razgovor sa mnom kao gradonačelnikom zatražila tri čovjeka., na temu gospodarske situacije u Belišću i njezine budućnosti. 

 

Jednog od njih poznavao sam  dobro, do tada uglavnom kao svoga pacijenta iz liječničke ordinacije, gospodina Dragana Ostojića, a drugu dvojicu, gospodina Gojka Sljepčevića i profesora Milorada Krgovića, do tada nedovoljno i rekao bih površno, više kroz nekoliko slučajnih susreta i po pričama drugih Belišćana.

Priznajem, pristao sam na razgovor više iz znatiželje i pristojnosti nego iz stvarnog osjećaja o možebitnoj važnosti teme o kojoj bismo mogli razgovarati.

I tada, odmah na početku razgovora, njih trojica su mi bez uvijanja iznijeli činjenice o kojima iskreno rečeno, do tada nisam imao nikakvih konkretni spoznaja, ali koje su me zaprepastile.

Upitali su me da li mi je poznata navodna odluka novih vlasnika bivšeg Belišća d.d., austrijske tvrtke Duropack, donijeta u Beču, da se, nakon što je ranije već bio prodan u Indiju Papirni stroj br.1, sada proda i jedan od simbola proizvodnje papira u našem gradu, Papirni stroj br.3. te da li sam svjestan svoje odgovornosti kao izabrani gradonačelnik da poduzmem korake da se to spriječi jer bi to, po njihovim riječima, značilo smrt za gospodarsku budućnost Belišća, ali i znatno šire.

Iskreno sam rekao da o tome nemam konkretnih saznanja, ali priznajem da u tim prvim trenutcima nisam smatrao niti nužnim da ja kao gradonačelnik trebam prioritetno voditi brigu o poslovnim odlukama privatnih vlasnika već prije svega o zakonom propisanim obvezama jednog gradonačelnika (komunalna problematika, socijala, sport, kultura, odgoj i obrazovanje i sl.).

No, tada mi je sjevnulo: pa ja bih mogao postati gradonačelnik u čijem će se mandatu ugasiti industrijski duh Belišća kao „grada papira“ i ostati zabilježen kao onaj koji je „ugasio svjetlo“ nade i optimizma za grad koji mi je bilo povjereno voditi ga.

I u tim prvim trenutcima sam se osjetio poput „francuske sobarice“ koja je hodala okolo nesvjesna najvažnijih stvari koje ju okružuju, naivno vodeći računa u nekim drugim, a ne istinski životnim pitanjima za sve nas.

I osjetio sam i ljutnju zbog osjećaja da oko mene danima hodaju brojni ljudi koji o tome imaju saznanja, ali ne samo da me nitko ništa ne upozorava niti od mene očekuje već sam imao osjećaj da su se i sami prepustili osjećaju bespomoćnosti, letargije, pesimizma i beznađa.

I tada sam odlučio: neću dozvoliti biti „ugasitelj svjetla“ već ću učiniti sve što mogu da to spriječimi i pokušam, sa svima kojima je do toga stalo, a iz primjera trojice spomenutih sugrađana, shvatio sam da ih itekako ipak ima, učiniti sve da našem Belišću vratimo nadu, optimizam i osiguramo opstanak i daljnji gospodarski razvoj.

O posljedicama ostvarenja takvih tada postojećih planova o prestanku rada i PS 3 ne usudim se niti sada zamišljati. No, svjestan nemjerljive važnosti ostanka u našem gradu spomenutog stroja, za mnoge Belišćane još uvijek poznatog kao „Plava ptica“, jednog od istinskih simbola Belišća kao „grada papira“, sa iskrenim ljudskim zadovoljstvom i sa zahvalnošću dragom Bogu mogu danas reći kako smo učinili ono što je bilo dužno učiniti: poduzeli smo sve da doprinesemo da do te prodaje ne samo ne dođe nego da je taj „Papirni stroj 3“ uskoro ponovno počeo sa radom ovdje u Belišću te  da danas i dalje predstavlja jednu od najvažnijih okosnica papirne i ambalažne proizvodnje u našem gradu.

Uvjeren sam kako bez „Papirnog stroja 3“ Belišće više ne bi bilo ne samo „grad papira“ već da bi to smrtonosno ugrozilo i gospodarsku budućnost i perspektivu cijeloga našega grada, ali i cijele Valpovštine pa i znatno šire.

Istine radi, zasluge za ostvarenje cilja da do toga ne dođe i nije došlo pomogle su razne okolnosti, nekoliko pojedinaca i institucija među kojima moram spomenuti i Županijsku Hrvatsku gospodarsku komoru Osječko-baranjske županije kao i pomoć tadašnje nove uprave Duropack Belišća na čelu sa gospođom Anom Soldo i gospodinom Tonijem Bilićem, na čemu sam im iskreno zahvalan, te  razumijevanje čelnih ljudi Uprave trvtke Duropack iz Beča kojima sam se, u svojstvu gradonačelnika, tih za mene osobno dramatičnih dana obnašanja gradonačelničke dužnosti, obratio pisanim putem sa zamolbom za promjenu ili odgodu već donijete odluke o prodaji spomenutog Papirnog stroja 3.  

No, kao gradonačelnik grada Belišća iskrenu ljudsku zahvalnost i ovaj put, radi  istine i budućnosti koja će jednoga dana biti prošlost, moram i želim zahvaliti i nekolicini već spomenutih naših sugrađana među kojima posebno gospodinu Miloradu Krgoviću, gospodinu Gojku Sljepčeviću i gospodinu Draganu Ostojiću.

Odgovorno, neopterećeno i sa građanskom zahvalnošću mogu danas reći: bez njihovog poticanja i nesebičnog osobnog truda niti napori mene kao gradonačelnika teško bi urodili rezultatom kojim su urodili. Tko ne zna cijeniti i poštivati napore i vrijednosti drugih ljudi nema pravo očekivati i zavrijediti poštovanje vlastitih djela.

Ja danas jesam gradonačelnik, ali i sada i kada jednoga dana to više i ne budem, uvijek želim biti i ostati čovjek koji poštuje vrijednosti drugoga čovjeka, svjestan da smo svi mi ljudi Božja stvorenja sa svim svojim dobrim i manje dobrim osobinama. I ovaj moj današnji govor, kao i svi dosadašnji, bez potpune  i bezuvjetne iskrenosti, ne bi bio niti izrečen, ma što i ma tko o toj mojoj iskrenosti mislio. Jer istina je uvijek istina.   

Bilo je ovo svjedočanstvo o jednom događaju iznimno važnom za budućnost cijeloga grada koje sam i kao gradonačelnik i kao čovjek morao iskazati.                                                                                                                                                                                                             

Neprijeporno jest da smo mi kao gradska uprava činili i činimo sve i danas što je u našoj moći kako bismo uvjerili velike investitore da je Belišće prosperitetno trudeći se pružiti im sve beneficije koje jedan grad zakonski može, da ne samo ostanu nego se i dalje gospodarski razvijaju upravo ovdje.

Svi mi u Belišću posebno smo ponosni na činjenicu da je grad Belišće prema službenim podatcima gospodarski lider cijele Osječko-baranjske županije.

Naime, od ukupno ostvarene neto-dobiti svih gospodarskih subjekata s područja Osječko-baranjske županije koja iznosi 152,2 milijuna kuna gospodarski subjekti s područja grada Belišća ostvarili su sami neto-dobit u iznosu od 93,6 milijuna kuna što prestavlja čak  61,5 % sveukupno ostvarene neto-dobiti gospodarstva naše županije.

Pri tome važno je istaknuti da u tom pogledu dvije najuspješnije tvrtke u cijeloj županiji dolaze iz našeg grada Belišća, i to kao prva tvrtka DS Smith Belišće te  kao treća tvrtka Harburg-Freunderberger Belišće.

Osobito nas raduje činjenica da je u ovim gospodarski teškim trenutcima za cijelu RH u gradu Belišću ne samo pala stopa nezaposlenosti nego je, što je još objektivniji pokazatelj gospodarskih kretanja, porasla zaposlenost za 11,1 %.

Vjerujemo da u tom smislu nije beznačajna niti pomoć našim gospodarstvenicima činjenicom da im grad osigurava znatne olakšice u pogledu oslobađanja od plaćanja komunalnog doprinosa, subvencija plaćanja najma gradskog poslovnog prostora, subvencija kamata za kreditno financiranje ulaganja u vlastiti poslovni razvoj, isplate poslodavcu  jednokratne potpore u iznosu od 2.000 kuna za svakog novozaposlenog radnika i drugim poticajnim mjerama.

Posebno nam je drago i važno istaknuti „pun pogodak“ s izgradnjom Poduzetničkog inkubatora „ Polet“ kao pomoć mikro i malim poduzetnicima zbog činjenice da je isti od početka popunjen te da svojim korisnicima osigurava velike uštede i predstavlja istinsku pomoć u prve tri godine njihovoga poslovnog djelovanja.

Što očekujemo na planu razvoja gospodarstva u narednom razdoblju  te može li Belišće uskoro očekivati nove ulagače i projekte?

Belišće se nakon tranzicijskih i globalizacijskih stanja bitno oporavlja. Gore spomenuti zadnji gospodarski i financijski pokazatelji govore  u prilog tomu. To je ponos, ali i prednost Belišća.           

Ovakvi rezultati i rastući trend gospodarstva ulog su za nove investicije, nove kapitalne projekte. Industrijska tradicija, povoljna ulagačka klima u Belišću i sve naprijed izrečeno,  zov su za mnoge „velike“ investitore svjetskoga autoriteta da krenu put Belišća.

Danas u Hrvatskoj, ali i u Europi,  vlada velika potražnja za novim ulagačima. Obrada tržišta je mukotrpna i dugotrajna, a traženje  istinskih investitora, teška je misija.

Mi u gradu Belišću  nalazimo se u trenutku kada možemo gotovo  pouzdano objaviti vijest da od nekoliko svjetskih kapitalnih investitora s kojima ova gradska uprava poduže razgovara, već tijekom svibnja ove 2017. godine očekujemo najavljeni posjet gradu Belišću jednog iznimno vrijednog investitora koji je iskazao interes i spremnost u Belišće uložiti više od 100 milijuna eura za izgradnju novih tvornica u kojima bi se moglo zaposliti nekoliko stotina novih radnika različitih stručnih zvanja.

Svjesni da je pred nama do realizacije toga projekta još iznimno, iznimno mnogo izazova i truda, u ovom ternutku želimo istaknuti kako ćemo mi sa svoje strane učiniti sve što je u našoj moći da do oživotvorenja toga projekta u konačnici i dođe, uvjereni kako bi to bila, uz mnoge druge, prava čestitka gradu i nova nada našim ljudima.

Ljepšu čestitku za rođendan našemu gradu Belišću od ove, koja je još samo dio naših planova i želja, ali koja budi nove nade i vjeru u naš grad Belišće, teško je moguće zamisliti!

Cijelo ovo vrijeme nije se zapostavila niti briga o prigradskim naseljima i kvaliteti življenja u njima.

U sastavu Grada Belišća je osam prigradskih naselja. Grad Belišće  kroz svoju politiku upravljanja posvećuje punu pažnju svim prigradskim naseljima.

Vodili smo i vodimo uravnoteženu razvojnu politiku između grada i prigradskih naselja, ali  i između samih prigradskih naselja. Grad Belišće pruža potpuno iste  mogućnosti,  kako gradu Belišću , tako i prigradskim naseljima.

Podsjetimo se na najvažnije investicije: ulaganja u prometnu povezanost, ulaganje u kvalitetu cesta, nogostupa, gradnju novih i obnovu postojećih društvenih domova, izgradnju i opremanje dječjih igrališta, izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže, ugradnju javne štedljive „led“ rasvjete, nabavu  „pametnih klupa“, izgradnju telefonske i internetske mreže, ulaganja u sport i infrastrukturu, osnaživanje i ulaganja u kulturu, vatrogastvo i turizam, uspostavu „Etno-sela Bocanjevci“ i razne druge projekte.

Dakako, svima je jasno , kad je selo u pitanju i poljoprivreda, a naša su prigradska naselja ruralnog tipa, postoje teme koje su u domeni nacionalnih institucija. Sve što je u nadležnosti grada, grad sa zadovoljstvom i entuzijazmom odrađuje.

Ponosni smo na sve vrijednosti ruralnog  ambijenta, marljivih  ljudi ovoga kraja, posebnosti i bogatstva tradicijske kulture. Predstoje nam mnogi zajednički projekti koji će podići standard prigradskih naselja i ugode dnevnog života na selu.  

Iskorake naprijed osjetili su i najmlađi Belišćani, nisu zaboravljeni   niti umirovljenici, niti nezaposleni, niti socijalno ugroženi  kao niti  učenici i studenti.

Raduje nas činjenica da danas stipendiramo čak 60 studenata s područja grada Belišća stipendijama u iznosu od 1.000 kuna mjesečno za 24 najizvrsnija studenta te 36 također vrsna studenta stipendijama u iznosu od 600 kuna mjesečno.

Radosnim nas čini i činjenica da Grad Belišće za svako novorođeno dijete danas roditeljima s područja grada Belišća daje jednokratnu potporu u iznosu od 4.000 kuna.

Vjerujemo da je uvijek dobrodošla i svakogodišnja isplata Uskrsnica našim umirovljenicima i Božićnica nezaposlenim osobama s područja grada Belišća u iznosu od po 150 kuna.

 

Uvjereni smo da nije mala pomoć roditeljima naših osnovnoškolaca činjenica da je Grad Belišće osigurao besplatne udžbenike za sve učenike osnovne škole s područja grada za što je iz gradskog proračuna plaćeno gotovo 800.000 kuna.

Svaki mjesec se osigurava plaćanje tzv.mliječne kuhinje za sve osnovnoškolce slabijeg imovinskog stanja s područja grada.

Grad svake godine osigurava besplatan međugradski prijevoz svim svojim srednjoškolcima te subvencionirani međugradski prijevoz svojim studentima, a za sve srednjoškolce i studente s područja grada osiguran je besplatan javni gradski prijevoz.

Jedini smo grad u RH koji u potpunosti financira rad socijalne samoposluge.

Sufinanciramo provođenje poludnevnog boravka u Bistrincima za osnovnoškolsku djecu s poteškoćama u učenju, sufinanciramo organizirani prijevoz učenika s posebnim potrebama s područja grada Belišća, sufinanciramo provođenje programa „Pomoć u kući starijim osobama“ za osobe s područja grada te osiguravamo uvjete za provođenje programa „Dnevni boravak za starije osobe grada Belišća“.

Sufinanciramo i rad Gradskog Crvenog križa Valpovo te rad laboratorija u Belišću u okviru Doma zdravlja Valpovo, osiguravamo sredstva za  nabavu računalne opreme i nabavu knjižnične građe za potrebe Osnovne škole u Belišću.

Sufinanciraju se troškovi stanovanja socijalno ugroženim osobama, isplaćuju se jednokratne novčane pomoći prema odlukama gradskog Odbora za socijalnu skrb.

Osiguravaju se sredstva za rad Savjeta mladih grada Belišća, za provođenje programskih aktivnosti „Grad prijatelj djece“ te za rad udruga u području djece i mladih.

Posebna pažnja poklanja se osiguravanju uvjeta za rad brojnih udruga s područja grada, kako braniteljskih, tako i udruga tzv. civilnoga sektora iz raznih područja svakodnevnoga života.

Nekoliko riječi o pravcima kojima se planira Belišće razvijati u narednom razdoblju te o planovima i projektma koji nas očekuju.

Osim već istaknutih planova u osiguravanju uvjeta za daljnja ulaganja postojećih te dolazak potencijalnih novih investitora, drago nam je najaviti i realizaciju novih projekata među kojima je i jedan kao nedavno službeno odobren iz programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija vrijedan za grad Belišće 410.000 eura od čega je 85 % bespovratno.

No, s pravom se nadamo odobrenju i niza drugih već prijavljenih ili u potpunosti pripremljenih i za prijavu na nadolazeće natječaje spremnih novih gradskih projekata.

Izradili smo kompletnu projektnu dokumentaciju i za kompletnu obnovu zgrade dječjeg vrtića „Maslačak“ u Belišću, za obnovu palače Gutmann, našeg u ratu stradalog Paleja, za izgradnju biciklističke staze od Gata do Kitišinaca te od Kitišanaca do Belišća, za izgradnju novog središnjeg gradskog trga u Belišću, za izgradnju novog trga kod crkve u Bistrincima, za izgradnju tribine na gradskom stadionu u Belišću, za izgradnju hostela kod kajak-kluba s izgradnjom šetnice uz desnu obalu rijeke Drave do odnorišta „Drava“ u Bistrincima, za rekonstrukciju i proširenje ulice Alojzija Stepinca u Belišću s izgradnjom novih parkirališnih mjesta ispred župne crkve, za rekonstrukciju i izgradnju lokalnih prometnica i nogostupa u prigradskim naseljima i u samom Belišću.

Niz je i drugih projekata koji su u fazi pripreme i na kojima ćemo marljivo, nesebično i uporno raditi i u narednom razdoblju.  

Pri kraju, želim iskoristiti ovu priliku za zahvaliti se svim vijećnicima ovoga saziva Gradskoga vijeća, kako onima iz dosadašnje vladajuće većine, tako i onima iz oporbenih redova, na velikom doprinosu da danas imamo pravo sa zadovoljstvom reći kako na naš grad Belišće danas ne samo ima nove lijepe „sličice“ koje su na bolje i ljepše izmjenile kompletni vizuru našega grada već i da je žilama našega grada ponovno potekao osjećaj optimizma i vjere u ljepšu i bolju budućnost, onakvu kakvu očekujemo i zavrjeđujemo svi mi, a osobito naša djeca i unučad.

Veliko hvala i svim vrijednim djelatnicima naše nevelike gradske uprave, članovima uprava i svim djelatnicima gradskih tvrtki, svim volonterima i članovima brojnih udruga, svim gospodarstvenicima i poduzetnicima s područja našega grada.

Veliko hvala i Osječko-baranjskoj županiji i osobito županu na prepoznavanju potreba i uvijek iskazanoj spremnosti pomoći, sukladno mogućnostima, ostvarenju naših gradskih projekata i planova.

Hvala i svim predstavnicima javnog, kulturnog, vjerskog, političkog i cjelokupnog društvenog života grada Belišća, svim predstavnicima medija na vašem nemjerljivom doprinosu slici današnjega grada Belišća kakva ona danas jest.

Posebno veliko hvala svim marljivim i stručnim djelatnicima gradskog tima koji su osmišljavali, pripremali, prijavljivali i provodili brojne projekte koji su našem gradu priskrbili velika novčana sredstva izvan našeg gradskog proračuna za stvaranje brojnih novih zajedničkih trajnih gradskih vrijednosti.

Osobito i iskreno veliko hvala mojim zamjenicima gospođi Ljerki Vučković i gospodinu Domagoju Varžiću na svemu. Bila mi je čast i zadovoljstvo zajedno s vama voditi naš grad Belišće u smjeru najboljih zajedničkih namjera za dobrobit cijeloga našega grada.

Savršen nije nitko, pa niti mi, ali on što je posebna vrijednost svega što smo svi radili jest naše zajedništvo i svjesnost da naše zajedno „MI“ vrijedi nemjerljivo više od zbroja svih naših pojedinačnih „JA“.

I da, vrijedno je sve što je učinjeno, lijepe su i vrijedne brojke, statistike i pokazatelji, ali je meni, a vjerujem i velikoj većini svih naših sugrađanki i sugrađana, jedna činjenica osobito vrijedna.

To je činjenica da smo svo ovo vrijeme iznimno cijenili i njegovali nesporno bogatstvo našega grada koje se skriva u činjenici da ne samo počiva na temeljima 22 narodnosne skupine koje su utemeljile Belišće već i da u našem gradu i danas žive pripadnici također 22 narodnosne skupine.

Ponoseći se svojom pripadnošću hrvatskome narodu, koji je uvjerljivo većinski na području našega grada, jednako se tako imamo pravo ponositi time da smo činili i činimo sve kako bismo poštivali svakoga pojedinca bez obzira na njegovu nacionalnu, vjersku, političku ili bilo kakvu drugu pripadnost, bez obzira na boju kože, rasu ili jezik kojim govori.

Biti čovjek i cijeniti i ljubiti drugoga čovjeka kao bližnjega svoga naša je ljudska i krćanska obveza i dužnost.              

Čestitajući svim dobitnicima ovogodišnjih javnih priznanja grada Belišća, s dubokim uvjerenjem kako su ovogodišnje nagrade stigle u prave ruke, želim vam svima poručiti neka one budu zahvala vama, ali poticaj i vama, ali i svima ostalima da svi zajedno još savjesnije, srčanije, gorljivije i nesebičnije radimo na stvaranju zajedničkih vrijednosti i izgradnji Belišća kao sredine ugodnoga, poželjnoga i mogućega življenja.

Na zaista samom kraju,  podsjetio bih kako su  zajedništvo, rad i plodovi rada utkani u temeljne vrijednosti grada Belišća i krase i ovu  generaciju njegovih stanovnika. Nije slučajnost da se prvoga svibnja, na Međunarodni praznik rada,  u Belišću obilježava Dan grada i blagdan svetog Josipa Radnika, zaštitnika belišćanske Župe. 

Povodom ovogodišnjeg Dana Grada Belišća, kao gradonačelnik Belišća, svim mojim sugrađankama i sugrađanima čestitam Dan Grada i Međunarodni praznik rada. Vjerujem u ljude, u njihove vrijednosti. Siguran sam da ćemo zajedno, dan po dan, smjelo i uzdignuta čela, ponosno koračati kroz naše Belišće,  grad  tehnoloških,  civilizacijskih i kulturnih dostignuća, ali i standarda dostojna čovjeka.

Kao vjernik,  mojim sugrađankama i sugrađanima i vjernicima čestitam blagdan svetog Josipa Radnika, zaštitnika belišćanske Župe. Sveti Josip je bio jednostavan čovjek,  marljivi radnik, čovjek od povjerenja. Sveto Pismo slavi ga kao pravednika koji, prožet  Božjom ljubavlju, svoj život stavlja u službu bližnjega, ali i svih ostalih ljudi. Neka život svetog Josipa bude ogledalo  načina i promišljanja života svima nama u današnjem globalizacijskom vremenu.

U Belišću, 28. travnja 2017. godine

                                                               

 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 527 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu