O G L A S I

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

            

Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život!

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Zacijelo ste čuli za problem liječenja malih pacijenata u Klaićevoj bolnici u Zagrebu. Među njima je i Lea Anušić, mala djevojčica,  naša sugrađanka kojoj smo već pružali podršku raznim humanitarnim akcijama.

 

O tom problemu govorio je v.d. ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Zagrebu Zoran Bahtijarević  koji je za Index rekao da mjesečno imaju limit od milijun kuna za sve lijekove u Klinici. Na razini godine to iznosi oko 12 milijuna kuna.

"Naša Klinika ima sedmero djece koji su kandidati za ovaj lijek. Njihovo bi liječenje koštalo oko 10,5 milijuna kuna. Gotovo kao cijeli godišnji limit za lijekove, ili jedan naš ukupni mjesečni proračun koji iznosi 10,5 milijuna kuna. Iako ovo nije čarobni lijek koji garantira izlječenje svima, on povećava šansu preživljenja za 10 do 20 posto. Moram reći kako je i jedan posto veće šanse puno, kako roditeljima oboljele djece tako i nama liječnicima koji ih liječimo. Cijeli razvoj medicine se bazira na povećavanju šansi. Stoga ja ne mogu odlučiti koje od sedmero djece će dobiti terapiju ovim lijekom dinutuximab beta. Nisam Bog niti se želim igrati Boga, niti to smije biti menadžerska odluka. Ili ga trebaju dobiti svi kojima je potreban ili ga neće dobiti nijedno dijete. Dakle, ili ćemo naći mehanizam da dobiju svi ili ćemo priznati gledajući se u oči i reći da nismo zemlja koja to može osigurati djeci", rekao je Bahtijarević.

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je novi lijek koji i za 20 posto povećava šansu za preživljenje djeci oboljeloj od visokorizičnog neuroblastoma. Riječ je o jedinom odobrenom lijeku za provođenje imunoterapije kod djece oboljele od te zloćudne bolesti u Europi.

Međutim, djeca u Hrvatskoj koja su oboljela od te opake bolesti, lijek ne mogu dobiti jer bolnica za njega nema novca.

Zaklada za ljudska prava i solidarnost "Solidarna" i Centar za mirovne studije pokreću građansku peticiju prema hrvatskoj vladi.

Naime, kako navode Solidarna i Centar za mirovne studije, ovo nije humanitarno pitanje koje bi građani trebali sanirati dobrotvornim akcijama, već odgovornost države za sistemski problem nejednakosti građana u pristupu zdravstvu i nedjelotvornog planiranja i upravljanja zdravstvenim troškovima.

Pokrenuta peticija


Nakon pisanja Indexa, iz Centra za mirovne studije i zaklade Solidarna navode kako su pokrenuli peticiju zbog akutne ugroženosti zdravlja i života sedmoro djece koja boluju od maligne bolesti neuroblastoma, a liječe se u Dječjoj bolnici Zagreb u Klaićevoj ulici, kojoj HZZO nije odobrio dodatna sredstva za nabavku novog lijeka koji im jedini povećava šanse za preživljavanje do 20 posto.

Peticiju možete potpisati ovdje.


Zahtjevi prema vladi

Prenosimo njihove zahtjeve u cijelosti:

"Kako bi se hitno riješio gorući problem sedmoro djece, ali i krenulo rješavati sistemski problem nejednakosti u pristupu liječenju ovisno o dijagnozi i potrebama, od Vlade RH tražimo:

1)  da Vlada u ponedjeljak 19.6. na izvanrednoj (telefonskoj) sjednici donese odluku o izravnoj dotaciji 10.5 milijuna kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb za potrebe hitne nabave novog lijeka za sedmoro malih pacijenata oboljelih od neuroblastoma izravno od proizvođača.

2) da Vlada naloži da HZZO u najkraćem roku odobri povećanje mjesečnog limita za dodatnih 2.5 milijuna kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb mjesečno, i to već od narednog mjeseca

3) da Vlada zaduži HZZO da u suradnji s Ministarstvom zdravstva i bolnicama do jeseni napravi procjenu potrebu izdvajanja za izvanredne zdravstvene situacije i rijetke bolesti te osnuje Krizni zdravstveni fond od strane HZZO-a i Ministarstva zdravstva za tu namjenu, s fleksibilnijim mehanizmima dotacija za hitne i posebno skupe potrebe.  

Podsjećamo da živimo u državi koja je javnim novcem financirala Agrokor, desetke milijuna kuna troši na nabavke automobila za službene potrebe, u vojsku dodatno ulaže više stotina milijuna kuna, plaća milijunske otpremnine za menadžere javnih tvrtki i naručuje nizove skupih vanjskih studija uz mnoštvo državnih službenika. Ako u takvoj državi nema dovoljno novaca za teško bolesnu djecu, onda to nije pravedna država koju smo htjeli i država za koju su mnogi dali živote.

Ova Vlada može ući u povijest kao Vlada koja je dala šansu za život ili kao Vlada koja se odrekla ljudskosti i trenirala proračunsku strogoću na najslabijima među nama – bolesnoj djeci.

Pozivamo sve građanke i građane, roditelje, braću i sestre, udruge, zaklade i sve druge organizacije da potpišu peticiju i podrže svu bolesnu djecu i sve zdravstvene radnike koji se za njih brinu u Klaićevoj bolnici", navode iz zaklade Solidarna i Centra za mirovinske studije.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 606 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu