MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

PUKS: Podrška oboljelima od karcinoma i njihovim obiteljima

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

BELIŠĆE Kao i u prethodnom dijelu godine, i u travnju je udruga PUKS - Podrška u kriznim situacijama sudjelovala, inicirala ili podržala brojne aktivnosti.

-Koncem travnja, sudjelovali smo na konferenciji „Fight and win“ - Kako se oduprijeti raku, koja je održana u Osijeku, izvijestila je Vanesa Šerić, predsjednica Udruge PUKS.

-Konferenciju je organizirala zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka  Šuica, a na konferenciji su sudjelovali ministar zdravstva RH Milan Kujundžić, župan Osječko - baranjske županije Ivan  Anušić, bivši slovenski premijer Alojz  Peterle, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga, ravnatelj KBC Osijek Željko  Zubčić te Ivana Kalogjera Brkić, osnivačica portala „Nismo same“ i kandidatkinja za nagradu „Europski građanin“.

Na konferenciji je iznesena Nacionalna strategija za borbu protiv raka koja je usmjerena kreiranju i digitaliziranju nacionalne onkološke  mreže kako bi se ostvarile jednake šanse za liječenje svih pacijenata u RH. Ministar Kujundžić istaknuo je veliku pojavnost novih onkoloških pacijenata i veliku smrtnost oboljelih što povezuje s lošim odazivom na preventivne preglede. Također je najavio pokretanje preventivnih programa za rano otkrivanje karcinoma pluća i prostate, uz već postojeće programe za rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva, dojke i vrata maternice. Predložio je izdvajanje 1% profita farmaceutskih tvrtki u RH za istraživanja na području onkologije.

Župan Ivan  Anušić istaknuo je potrebu edukacije i prevencije na području onkologije, dok je bivši premijer Slovenije Alojz  Peterle ispričao svoju životno iskustvo u borbi s karcinomom kojeg je pobijedio. Stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka Damir  Eljuga upoznao je slušateljstvo s najnovijim podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o velikom postotku novooboljelih od karcinoma, osobito od karcinoma pluća i dojke te je naveo niz smjernica za prevenciju karcinoma. Ravnatelj KBC Osijek Željko  Zubčić prikazao je brojke novootkrivenih karcinoma dojke u ovoj godini, te naveo da se uz ovaj oblik karcinoma po učestalosti pojavljuju još i karcinom crijeva, pluća, potom prostate. KBC Osijek je za citostatike i biološku terapiju u prošloj godini izdvojio 40 milijuna kuna. Dr. Zubčić je, stoga, istaknuo potrebu promicanja kvalitete života, preventivnih pregleda te brigu za pacijente tijekom liječenja.

Novinarka Ivana Kalogjera Brkić koja je i sama liječena od karcinoma, pokrenula je inicijativu u Zagrebu za prijevoz pacijentica na kemoterapije „Nisi sama, ideš s nama“ na koju su se odazvali brojni zagrebački taksisti i volonteri. Iznijela je prijedlog institucionaliziranja ove inicijative kako bi liječenje oboljelih žena bilo što kvalitetnije. Dala je svoj kritički osvrt na preventivne preglede i istaknula podatak o velikom manjku radiologa u Zagrebu zbog čega se na preglede čeka i više od godine dana. Osim naše udruge, gospođu Kalogjera Brkić podržao je i velik broj žena koje su liječene od karcinoma te se okupljaju u udrugama „JaKa“ i „Mammae“ u Osijeku te su imale priliku ispričati svoju životnu priču. Doprinos naše udruge PUKS - Podrška u kriznim situacijama na ovom skupu bio je prijedlog uključivanja udruga i volontera u djelovanje KBC Osijek na području podrške oboljelima od karcinoma kao i njihovim obiteljima u svrhu povećanja kvalitete liječenja od postavljanja dijagnoze, tijekom hospitalizacije i  kontrolnih pregleda, sve do potpunog oporavka. Detaljan plan je u izradi te očekujemo pozitivne pomake.

 Udruga PUKS - Podrška u kriznim situacijama je od prvog dana nastanka portala „Nismo same“ podržala rad i projekt novinarke gospođe Ivane Kalogjera Brkić na području podrške ženama oboljelim od karcinoma, te smo prošle godine u svibnju obilježili „Lila tjedan - dan ženskog zdravlja“ prigodnom tribinom „Više od dijagnoze“. Sudjelovanjem na ovoj konferenciji željeli smo unaprijediti daljnju suradnju s portalom „Nismo same“ i doprinijeti na području podrške oboljelim osobama od karcinoma na našem području.

I ovog svibnja najavljujemo obilježavanje „Lila-tjedna“ - tjedna ženskog zdravlja pod sloganom „Budi sebi prva“ te pozivamo sve žene da pronađu vrijeme za sebe i prekontroliraju svoje zdravstveno stanje. A sve žene koje se trenutno liječe od karcinoma pozivamo da posjete web stranicu https://www.nismosame.com kako bi potražile ohrabrujuću motivaciju, podijelile svoje iskustvo ili potražile sve potrebne informacije „iz prve ruke“ na jednom mjestu. 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 560 gostiju i jedan član online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

KINO PROGRAM U LISTOPADU

  

 

MJESEC HRVATSKE KNJIGE U BELIŠĆU

 

MJESEC HRVATSKE KNJIGE U VALPOVU

 

 

   

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu

 

 

 

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu